Hopp til hovedinnhold
22.11.2022

10 tips fra sensor: Slik får du toppkarakter i bedøk/økonomistyring 🥇

Vi vet at bokføring er utfordrende og at det er vanskelig å huske alle formlene. Vi har intervjuet Terje Berg, som både lager og retter eksamen i fagene. Han gir deg tipsene du trenger.

Foreleser Terje Berg. Foto.
Vi har intervjuet Terje Berg - han som både lager og retter eksamen i bedriftsøkonomi og økonomistyring. Han gir deg 10 tips til hvordan du får toppkarakterer i bedøk/økonomistyring.

Vi sørger for at du skal føle deg klar til bedøk-eksamen

Vi har spurt studenter rundt omkring i landet hva de synes er utfordrende og vanskelig med bedriftsøkonomi og økonomistyring. De fleste svarte at det er vanskelig å huske alle formlene, og det å vite hvor man skal føre inn de forskjellige kostnadene og inntektene ut fra det som står i oppgaveteksten. I tillegg oppga de fleste at de synes bokføring generelt er vanskelig.

Vi har derfor intervjuet Terje Berg, forfatteren av “Grunnleggende økonomistyring”, foreleser og sensor for å finne ut av

1) Feilene som oftest går igjen i eksamensbesvarelsene
2) Hva som skal til for å få toppkarakter i bedøk/økonomistyring
3) Hva som skiller en C fra en A
4) I tillegg avslører Terje sine egne huskeregler 🤫

Terje gir mange gode tips til både forberedelser og hvordan du skal strukturere oppgaven din på selve eksamen. Dette er et intervju du ikke vil gå glipp av hvis du ønsker å få god karakter i bedøk/økonomistyring.

Hvis du foretrekker å lese foran å se video, kan du bare fortsette og lese.

De største feilene studentene gjør på eksamen i bedøk 🆘

1. Du pugger formler i stedet for å forstå dem
Den største feilen ligger nok i forberedelsesfasen og handler om at studentene pugger formler i stor grad i stedet for å forstå dem.

2. Du glemmer å rimelighetsvurdere svarene dine
Andre typiske feil jeg ser under selve eksamen er at studentene glemmer å rimelighetsvurdere svarene sine - og derfor ser sensor fort at studenten ikke har fortstått oppgaven.

Et typisk eksempel på dette:
Nullpunktsomsetning er det produksjonsvolumet der bedriften verken går i overskudd eller underskudd, som vil si at omsetningen er 0.

Det vises tydelig at studenten ikke har forstått hva nullpunktsomsetning er, dersom nullpunktet er regnet ut til å være lavere enn prisen. I slike tilfeller hvor svaret blir urealistisk, bør man derfor regne oppgaven på nytt.

Er det sannsynlig at avkastningen er 70%? Kanskje, men det er stort sett i den illegale delen av markedet. Avkastningen er som regel på 10-30% hvis det er regnskapsanalyser. Dekningsgrad og bruttofortjenester kan selvsalgt være større.

Det er også sjeldent at et svar er større enn 100%

💡 Tips: Dersom du ser at noe er galt, men du ikke skjønner hva det er - skriv det. Sensor vil sette pris på at du gjør han oppmerksom på at du ser at noe er galt, men at du ikke helt forstår hvordan man skal løse det.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Person som svømmer i lufta over bassenget med teksten "math exam: how deep is Hans under the water? What I calculated:". Foto.

3. Du er for kort i besvarelsen din
Når oppgaveteksten står i en sammenhengende tekst, kan det fort bli forvirrende. De som lager eksamensoppgavene prøver å skape kaos for deg. Sett derfor tallene opp punktvis, slik at du får sortert ut viktig informasjon og overflødig informasjon.

💡 Tips: Skriv opp tallene fra oppgaveteksten punktvis i besvarelsen din.

4. Du viser ikke utregning
Gi sensor en mulighet til å se hvordan du tenker. Sensor trenger å se hvordan du kom frem til svaret. Det gjør det enklere for sensor å se om du bare har trykket feil på kalkulatoren, eller om du har misforstått det grunnleggende. Jo mer utfyllende du svarer, jo enklere er det for sensor å vurdere det.

💡Tips: Skriv en kort kommentar til svaret på 1-2 setninger (med mindre det står drøft eller gjør rede for osv. i oppgaveteksten).

5. Du leser ikke oppgaveteksten nøye nok
En typisk bummer du gjør er å misforstå hva oppgaven spør om.

💡 Tips: Strek under eller marker viktige ord i oppgaveteksten og sett opp tallene for å rydde opp.

Kort oppsummert:

  • Unngå å pugge formler - forstå dem
  • Sett opp tallene fra oppgaveteksten
  • Vurder rimeligheten av svarene dine: Virker dette svaret fornuftig og realistisk?
Pensumbok økonomistyring. Grafisk.
Enda ikke skaffet pensumboka? Spar penger ved å kjøpe, leie eller abonnere på den på Allvit.

Hva skiller en C fra en A på eksamen i bedøk? 🏅

Terje mener det skal hard jobbing til for å få en A i bedøk, men foreslår følgende ting for å oppnå toppkarakter:

10 tips: Slik får du toppkarakter i bedriftsøkonomi/økonomistyring

1. Mengdetrening: Gjør oppgaver
Han sier selv at du kan egentlig ikke gjøre nok oppgaver i faget. Likevel er det en fare for at du kan få til oppgavene, selv om du ikke forstår faget fordi du kan kjenne igjen strukturen og fremgangsmåten som går igjen. Derfor er det viktig at du sørger for å forstå hvorfor ting er som de er, i tilfelle eksamensoppgavene ser annerledes ut i år sammenliknet med i fjor.

2. Lag dine egne notater og sammendrag
Lag din egen jukselapp. Han mener at etter hvert som du kan faget godt nok, kan du få det kortet ned til størrelsen av en postit-lapp.

3. Vær hverandres lærere
Forklar hverandre hvordan dere løser en oppgave og hvordan dere tenker.

4. Lær av studenter som har hatt kurset tidligere
Ofte har vi forskjellige måter å forstå ting på, og dermed kan det hjelpe å lære av hverandre eller studenter som har hatt faget tidligere.

Forelesere er flinke til å lære bort, men likevel er det ikke sikkert forelesernes måte å lære bort på er den måten du forstår det best på. Derfor kan det være til hjelp å få det forklart av en medstudent!

5. Lag egne oppgaver
For å få faget inn under fingrene kan det være lurt å prøve å lage egne oppgaver. For eksempel å beregne dekningsgrad.

6. Gjør ALLE arbeidskrav og anbefalte oppgaver
Det er sjeldent at det er tilfeldig. Hvis du for eksempel trenger å gjøre fem av åtte arbeidskrav for å få lov til å ta eksamen - gjør alle åtte. Sannsynligheten er stor for at oppgaver fra de tre siste arbeidskravene kommer på eksamen.

7. Relater kurset til deltidsjobben din
Da blir det enklere å huske på ting. Terje jobbet selv på en brusfabrikk ved siden av studiene, og kunne derfor se for seg hele produksjonskjeden og knyttet det opp mot faget.

Eksempel: Hvis du jobber på en café - hva er innkjøpsprisen på kaffebønnene og hva selger dere kaffen for? Forskjellen her er bruttofortjenesten.

8. Lag enkle huskeregler
Det er ofte enklere å huske det som kan knyttes til følelser, relaterbare situasjoner, rim eller musikk.

🧠 Terje Bergs egne huskeregler:

Vodka Redbull-prinsippet: Handler om knapphet på ressurser og størst mulig dekningsbidrag per knapp faktor. Her stilles spørsmålet: Størst mulig dekningsbidrag eller mest mulig fyll for pengene?
Vi har knapphet på ressurser og må utnytte disse best mulig. Vodka Redbull er en effektiv måte å bli beruset på. Vi har knapphet på penger og ønsker å bli drita, da må vi utnytte ressursene best mulig.

Eksempel: Har du 200kr, skal du kjøpe to øl eller Vodka Redbull?

Gold-digger-fenomenet: Handler om nåverdi- og sluttverdi-beregninger.
Nåverdi handler om at vi er utålmodige og vil ha pengene i dag, og ikke vente til i morgen. Penger i dag er verdt mer enn penger i morgen.

Foreleser Terje Berg. Foto.

9. Still spørsmål hvis det er noe du ikke forstår
Ofte husker man bedre spørsmålene man stiller.

10. Lever en ryddig besvarelse (A-poeng!) 🌟
Når Terje som sensor får en bunke med eksamener, nevner han at en ryddig besvarelse ofte gir inntrykk av en oppgave som vil få god karakter.

Han trekker frem en spesifikk hendelse hvor han fikk en besvarelse på 25 ark, og da var det tilfeldigvis 25 oppgaver på eksamen. Da kunne han nesten på forhånd si at dette var en god besvarelse.

💡 Tips til en mer ryddig besvarelse:

  • Start alle oppgavene på et nytt ark
  • Start med formelen, vis utregningen og avslutt med en kort kommentar
  • Bruk kladdeark for å systematisere oppgaven før du skriver den endelige besvarelsen
  • Trekk inn kun det som er relevant - ikke trekk inn unødvendig informasjon

En typisk ting som skiller en A fra andre karakterer, er at studenten ikke trekker inn irrelevant informasjon for å imponere sensor med alt en kan.

En A-besvarelse vet når en skal stoppe! Svar på det du blir spurt om.