Hvordan NAILE multiple choice eksamen? 💅🏼
Ikke gjør denne typiske feilen på multiple choice eksamen - Alt for mange gjør en bestemt feil, som kan gå hardt ut over resultatene dine.
(NB! Hvis du foretrekker å se videoer foran å lese, har vi lenket til tipsene på vår TikTok på bunnen av artikkelen)
Vær bevisst på bekreftelsesskjevhet
Har du noen gang opplevd at karakteren du fikk ikke henger på greip med hvor godt du har lest og hvor godt du kan faget? Isåfall same, det har vi også 🥲
Det er dessverre ikke alltid det er sammenheng mellom studieinnsatsen og karakterene på eksamen, selv om det åpenbart burde vært slik. Forklaringen på dette er at det ligger en strategi bak hvordan vi tilnærmer oss eksamen, og som påvirker de endelige resultatene dine.
Noe som kan påvirke eksamensresultatene dine i stor grad er det psykologien kaller bekreftelsesskjevhet, også kalt kognitiv skjevhet. Vi skal ikke skrive en lang kjedelig akademisk tekst om hva dette er, så du kan trygt fortsette å lese videre - MEN, det du trenger å vite er at den kognitive skjevheten kan ha stor påvirkning på hvordan du presterer på eksamen.
Eksempler på kognitiv skjevhet:
Kognitiv skjevhet er systematiske feil i tankeprosessen vår, som gjør at vi tar dårligere avgjørelser. Med andre ord søker vi etter, tolker, favoriserer og husker informasjon på en måte som enten bekrefter eller støtter hva vi tror på fra før eller som er i samsvar med våre verdier.
The good news is - dette kan forbedres ved å være klar over og kjenne igjen de kognitive skjevhetene 🙏🏼
Så hvordan påvirker kognitiv skjevhet eksamensresultatene dine?
Det påvirker eksamensresultatene dine fordi du må være bevisst på om du velger svaret fordi de faktisk ER riktig, eller fordi du ser bevis for at det kan være riktig. Det høres kanskje rart ut, men tro meg - hvordan vi tenker gjennom svarene vi avgir har stor påvirkning på resultatene!
De som lager eksamen vet om denne mekanismen, og vil bruke det for alt det er verdt for å sette deg som student ut av spill og gjøre deg usikker. Derfor skjer det ofte at du svarer feil på spørsmål ⛔️
Men nok om det, hvordan hacker du hjernen for å fikse dette?!😳
Når vi tar eksamen, har vi en indre dialog med oss selv. Det er ikke sikkert du tenker over det der og da, men vi snakker med oss selv for å avgjøre hvilke svar som er riktig.
1. Vær oppmerksom på din indre dialog
Bare at du vet at du har en indre dialog er et sterkt utgangspunkt bare det. Prøv så å justere hvordan du snakker til deg selv ved hjelp av de kommende to tipsene 👇🏼
Det kan kreve litt trening, men så fort du har gjort det til en vane, er det enkelt!
2. Se etter FEIL svar
Det som er mest vanlig på multiple-choice eksamen er jo å se på hvert spørsmål med mål om å finne det riktige svaret. IKKE gjør det. Problemet med å løse oppgavene på denne måten, er at vår kognitive bias vil forsøke å tolke hvert svar for å bevise at det vi tror, er riktig.
”Dette tror jeg er riktig” eller “dette MÅ da være riktig”Hvis du ser på hvert spørsmål med denne tankegangen ser du kanskje hvordan dette kan gå galt? Vi vil da forsøke å finne årsaker til at det vi velger er riktig. Men hva gjør jeg da tenker du kanskje. Se på alternativene med antakelse om at det er feil. Hjernen din vil fortsatt forsøke å bevise at det du antar er riktig, så å bevise at du har rett vil hjelpe deg med å tenke på bevis for hvorfor svaret er feil. Keep it going - fortsett til neste alternativ med samme innstilling 👊🏼 Til slutt vil du sitte igjen med ett svar du ikke kan motbevise, noe som betyr at det er det riktige svaret. Da har du kommet frem til det riktige svaret ved hjelp av en elimineringsprosess.
Det vil sannsynligvis være spørsmål du ikke føler deg 100% trygg på. Disse kan være lurt å notere seg eller markere underveis, slik at du kan gå tilbake til de senere.
3. Ta en siste gjennomgang på slutten
Grunnen til at en siste gjennomgang på slutten er en nice strategi, er at det kan være andre spørsmål eller svaralternativer på eksamen som hjelper deg med å tolke og svare på spørsmålene som er satt til sides, når du ser over besvarelsen helt til slutt.
MEN HER MÅ DU VÆRE VÅKEN! 👀
Utfordringen med denne gjennomgangen er nettopp det at du ikke er helt sikker på svarene dine, og dermed har du automatisk en indre dialog med deg selv som antar at du tar feil. Hva tror du skjer da? Da legger du også ubevist vekt på å bevise det. Da fungerer den kognitive skjevheten motsatt vei, og du vil lete etter grunner til at du tar feil - og endre svarene dine deretter. 🤦🏽
Men for å gjøre den siste gjennomgangen best mulig, trenger du en ny antakelse. Gå tilbake og let etter nye detaljer:
- Hva gikk du glipp av forrige gang?
- Hva tenkte du annerledes på sist?
Fokuset ditt bør være på hvilken informasjon som er ny. Du skal ikke lenger bevise om du har riktig eller feil, men heller lete etter nye måter å tolke spørsmålet på. Endre KUN svaret dersom det dukker opp ny informasjon som fører til et annet svar. Vær også spesifikk om det - hva nøyaktig er det som har endret din forståelse eller tolkning av spørsmålet eller svaralternativene, som gjør at det forrige svaret er feil, og at et annet alternativ er riktig?
Selv om tipsene kanskje oppleves enkle, kan de endre eksamensresultatene dine betydelig 💜 Lykke til!
Inspirasjon til artikkelen er hentet fra https://collegestudysmarts.com/powerful-test-taking-tips-better-exam-scores/