Hopp til hovedinnhold
17.07.2023

Slik får du kollektivet til å fungere uten krangling og irritasjon 🤝

Med disse reglene fungerer det utmerket å bo i kollektiv, uansett hvem du bor sammen med. Les tipsene som gir deg svar på hva dere bør gjøre - og enda viktigere, hva dere ikke bør gjøre. 

To gutter som sitter sammen i en sofa i kollektivet sitt. Foto.
Ole Martin og Henrik bor sammen i kollektiv, og er enige om at det er viktig å ha et system på hvem sin tur det er å vaske.

4 års erfaring med å bo i kollektiv

Hvis du har bodd hjemme eller for deg selv hele livet, så tenker du kanskje at folk flest er som deg selv - enten du er ryddig eller rotete. Det kan jeg si med en gang: Det stemmer overhodet ikke.

Jeg har bodd i kollektiv i fire år, med både venner og ukjente, og med disse reglene har det fungert helt utmerket uansett hvem jeg har bodd sammen med. Jeg har med andre ord fått erfaring om hva man bør gjøre - og enda viktigere, hva man ikke bør gjøre. 

💡 Tips: Send artikkelen til de du skal bo i kollektiv med, slik at dere blir enige på forhånd om hvordan kollektivet skal fungere. 

17 smarte tips til dere som skal bo sammen i kollektiv

Bli enige om standard på forhånd 💬
Finn ut hvordan dere ønsker at kollektivet skal se ut til en hver tid. Er det greit å la kasserollene stå, eller skal man vaske etter seg med en gang man har brukt dem? Skal kjøkkenbenken vaskes hver gang etter bruk, eller går det fint om det er litt smuler her og der av og til?

Ha egne skap og hyller 🤝
Da er det ingen tvil om hva som tilhører hvem. Det samme gjelder i kjøleskapet. Jeg vet flere deler og har felles innkjøp, men da er det mye lettere at det blir styr og diskusjoner.

Når det kommer til det rent praktiske:

Felles kalender 🗓
Ha en felles kalender på kjøleskapet med oversikt over ting som skjer. Det kan for eksempel være når hver enkelt har eksamen, slik at de andre i kollektivet tar hensyn både kvelden før og samme dag. I kalenderen kan dere også skrive opp når noen er bortreist eller får besøk. Her er det også lurt å legge inn når noen skal ha vors eller fest.  

Hver sin tur å vaske 🧼
Bli enig om hva som skal vaskes til enhver tid og hvem som skal vaske det. Rullér på hvem sin tur det er å vaske hele kollektivet. Vi har hver sin vaskeuke. Vanligvis vasker vi på søndager, da det er digg å starte en ny uke med ren leilighet - og det passer bra hvis vi har hatt vors eller nach på lørdag.

Vaskeliste 📝
Selv om dere vet når dere skal vaske, bli også enige om hva som skal vaskes og hvor nøye. Skriv en sjekkliste på hva som skal gjøres hver gang noen har vaskeuke. 

[ Last ned vaskelisten vi bruker på slutten av denne artikkelen ]

Sjekkliste for husarbeid ✅

Lag en kryssliste hvor dere kan krysse av for hver gang dere tar ut av oppvaskmaskinen, går med papp- og plastsøppel, panter flasker eller gjør annet husarbeid utenfor vaskeuken din. Poenget er ikke å kåre en vinner, men å skaffe en oversikt over hvem som gjør hva, slik at ingen blir overbelastet eller føler seg urettferdig behandlet. 

Vippsgruppe for fellesartikler 💰
Opprett en felles vippsgruppe der alle kan legge inn det de har handlet av fellesartikler som Zalo, toalettpapir, oppvasktabletter, aluminiumsfolie og liknende. Gjør opp eller avslutt oppgjøret annenhver måned, en gang i halvåret eller så ofte som det måtte passe dere. 

Når det kommer til det sosiale og selve bofellesskapet:

Felles regler for besøk og fest 💃🏼
For å unngå irritasjon og søvnløse netter, er det lurt å ha en felles enighet om å spørre eller gi beskjed på forhånd muntlig eller i gruppechatten dersom man skal ha besøk i fellesarealene. Dette gjelder også fest og vors.

Det kan også være lurt å ta samtalen om kjærester har lov til å overnatte, hvor ofte og om man i såfall skal spørre først, FØR noen får seg kjæreste og blir subjektivt påvirket av situasjonen. Det samme gjelder besøk over lengre perioder.

Lær hverandre å kjenne 👯‍♀️
Dersom du vet at du som oftest er morgengretten, kan det være lurt å si fra om dette til kollektivet slik at de ikke blir påvirket av humøret ditt på morgenen, eller at det oppstår irritasjon fordi en annen er stikk motsatt av deg. Det kan være lurt å gjøre samboerne dine oppmerksom på dine vaner og rutiner.

Aksepter hverandres personal space 🪐
Dersom noen ønsker å være alene på soverommet en hel ettermiddag, trenger det ikke være negativt ment mot noen i kollektivet. Noen ganger trenger man bare tid for seg selv helt alene. Her er det viktig å ha en åpen dialog.

La rommet være ditt sted 🧘🏼‍♀️
Soverommet er ditt fristed og bør også være respektert av de andre. Ha en felles uskrevet regel om at ingen går inn på soverommet til noen uten å banke på eller spørre om lov først. 

Lås badet kun når du gjør noe privat 🔐
Dette er selvfølgelig veldig individuelt, men hos oss har det fungert veldig fint å bare låse badet når du gjør personlige ting som å dusje eller å gå på do. Da er badet alltid tilgjengelig for annen bruk ellers, eller dersom noen trenger noe. Dette kommer selvfølgelig helt an på hva dere er komfortable med.

Følg de kommunale bråkereglene 🚫
Også i kollektivet er det fint om ingen bråker før kl. 07 (veldig fint om det tas hensyn før kl. 09 også) og etter kl. 23. Det vil si, please ikke støvsug, føn håret, hør på musikk og ja you name it, i dette tidsrommet. Vær respektfulle og hensynsfulle ovenfor hverandre, og husk at søvn faktisk er SÅ viktig. 

Bruk headset overdrevet mye 🎧
Hvis kollektivet deres har tynne vegger og er veldig lytt, settes det stor pris på av de du bor med at du bruker headset eller airpods når du snakker på FaceTime, ser på TikToks eller serie. Ingenting er mer irriterende enn å høre på andre sin samtale gjennom veggen.

God kommunikasjon 🗣
Det kan ofte være skikkelig vanskelig å si fra til de du bor med om noe som plager deg, men det trenger ikke være like vanskelig hvis du gir et kompliment før du gir kritikk for noe. Du kan for eksempel si: «Jeg synes det er veldig fint at du er så flink og tar ut av oppvaskmaskinen, men jeg hadde satt stor pris på om du kan unngå å gjøre det etter kl. 23 på kvelden». 

Gi beskjed hvis du har en tung periode 😔
Hvis du har en tung periode, noe personlig har skjedd eller du ikke er helt deg selv - gi beskjed. Du trenger ikke si hva det er, men bare la de andre vite at det er noe som foregår, slik at de ikke mistolker signalene du sender. 

Felles aktiviteter 🎮
Planlegg felles spillkvelder eller middager for å styrke fellesskapsfølelsen og forbedre samholdet i kollektivet. Eventuelt hoste felles vors og fester sammen.

Sørg ellers for at kommunikasjonen i kollektivet er åpen og ærlig. Ha jevnlige samtaler for å diskutere eventuelle problemer eller bekymringer som kan oppstå, og la alle få muligheten til å uttrykke sine meninger. 

Husk og send denne til de du skal bo i kollektiv med, slik at dere blir enige på forhånd om hvordan kollektivet skal fungere. 

Lykke til 🥰

Last ned Allvits vaskeliste 👉🏼Last ned